Wetenschap aan de vloedlijn

Minimaal één keer per week gaat hij, soms wel twee. Een enkele keer zit Theo Dikstra zelfs vier keer per week op zijn fiets, van Schiedam naar de kust. Tweeënhalf uur heen en ook tweeënhalf weer terug, als de wind tenminste niet tegenwerkt. Favoriete plaatsen zijn het strand van Oostvoorne, van Rockanje of bij de Slufter op de Maasvlakte. Op al die plaatsen werd in de afgelopen jaren zand gesuppleerd. Dat betekent dat er voor Dikstra potentieel veel te halen is. “Veel van dat zand wordt gewonnen tijdens het baggeren van de Eurogeul. Er komt dan van alles mee omhoog. Deze mammoetkies vond ik bijvoorbeeld op de slufter. De wortel is hol. Ik denk dat ik hem daardoor opmerkte. Er sloeg een golf overheen waardoor er wat luchtbellen uit borrelden. Ik twijfelde geen seconde. Ik stond meteen tot over m’n schoenen in het water om die kies te pakken te krijgen. Het is een kleintje, maar puntgaaf!”

“Deze spits vond ik op het strand van Oostvoorne. Het is een prachtig bewerkt puntje. Je ziet er zo iemand uit de Steentijd mee langs het water sjokken, op zoek naar een zalm ofzo. Die punt zal vast aan het eind van een stok hebben gezeten. Een mooie vis ligt tussen wat stenen en: PATS!. Tien, misschien twintig of wie weet dertigduizend jaar later zie ik echt een piepklein stukje van die spits uit het zand steken. Je ontwikkelt een oog voor de gekste details. Waarom pik je dit dingetje wel op en een stukje hout met dezelfde kleur niet? Ik weet het niet. Maar als je zo’n spits vindt is je dag wel helemaal goed. Dan kan het je echt niets schelen of je de wind tegen hebt op de weg terug naar huis.”

Theo Dikstra op het strand van Rockanje (foto’s: Rob Buiter).

Thuis staat het balkon van het appartement van Dikstra vol bakken met botten in zoet water. Regelmatig wordt het water ververst. Als al het zout uit de botten is verdwenen worden ze geprepareerd met verdunde lijm. De mooiste krijgen een plek in de vitrinekast.

“Ben je zelf ook verzamelaar”, vraagt Dikstra als ik na een korte rondleiding langs de collectie al met de deurknop in de hand sta. “Nee”, zeg ik, “met een microfoon in de hand geniet ik vooral van het werk van anderen.” “Begin er ook maar niet aan”, lacht hij. “Als je eenmaal begint is er geen houden meer aan!”

Een korte reportage over de verzamelaar Theo Dikstra uit Schiedam wordt op 6 oktober uitgezonden in het wetenschapprogramma Hoe?Zo!, van Teleac, op Radio 5 (747 AM of kabel, rond 21.40 u)

(Rob Buiter)

Geef een reactie