De mens als pleistoceen zoogdier

apanDe mens was tijdens de ijstijd een van de zeldzaamste zoogdieren. Er zijn daardoor niet veel menselijke fossielen maar toch liet de mens volop sporen na, in de vorm van stenen werktuigen. Die stenen zijn nu al 35 jaar het specialisme van de vereniging voor Aktieve Praktijk Archeologie Nederland (APAN). In het museum de Twentse Welle laat de APAN u nu kennis maken met de steentijd mens. Daar vertellen acht amateurs over hun passie in korte films en zij laten hun mooiste vondsten zien.

SAM_1254Om te beginnen ziet u de oudste stenen werktuigen uit Europa. Ab Lagerweij vertelt over de 1,8 miljoen jaar oude werktuigen uit West Runton. Dit tijdvak is bij leden van de WPZ bekend van de Tegelen en Oosterschelde fauna. Jan Willem van der Drift toont Nederlandse stenen werktuigen die net zo oud zijn en legt daarbij de nadruk op de bipolaire bewerkingstechniek, die zorgde voor een kenmerkende vormgeving van de werktuigen, die ook in het Midden en zelfs nog in het Laat Pleistoceen werd toegepast. Dick Mol vertelt over zijn passie voor de Noordzee, daarbij zijn werktuigen uit het Midden en Laat Pleistoceen te zien. Ben Walet vertelt over vondsten uit de stuwwallen, gemaakt van kwartsiet zwerfstenen. De werktuigen van Neanderthalers uit Noord Nederland worden ruim in beeld gebracht. Govert van Noort legt uit waarom sommige oude werktuigen een glanslaag hebben en andere niet. Anton van der Lee vertelt over de Federmesser jagers op het einde van de ijstijd. Klaas Geertsma verrast u met de rol van het noorderlicht in de jonge steentijd. Ton van Grunsven tenslotte brengt de technische vaardigheid van de werktuigmakers in beeld door vondsten experimenteel na te maken.

SAM_1257De mooiste vondsten van nog meer APAN-leden maken het verhaal compleet: dit is de meest veelzijdige en meest uitgebreide expositie van de steentijd van Nederland. Deze unieke tentoonstelling werd op 1 maart geopend door professor Gerhard Bosinski, een van de beroemdste archeologen van Europa, en loopt nog tot 31 augustus 2014.

SAM_1259Lees meer op de website van Twentse Welle en uiteraard ook op de website van de APAN