Enorme molaar van Mammuthus meridionalis voor de paleontologische collectie van Siatista

Mammuthus meridionalis. Reconstructie: Remie Bakker. Foto: Hans Wildschut

De collectie van het museum in Siatista, Griekenland, werd recentelijk uitgebreid met een grote molaar van een mammoet. De molaar was bestemd voor de tentoonstelling die door Assoc. Professor Dr Evangelia Tsoukala van de Thessaloniki Aristotle University is samengesteld. De molaar werd door Dick Mol geïdentificeerd als een laatste molaar uit de rechteronderkaak van een zuidelijke mammoet, Mammuthus meridionalis. De molaar, die ongeveer 36 cm lang is en 6,5 kg weegt, is compleet en van groot wetenschappelijk belang. Bovendien is het een prachtexemplaar dat veel informatie biedt voor de bezoekers van het Paleontologisch Museum in Siatista.

Linksboven: linguale zijde. Linksonder: buccale zijde. Rechts: kauwvlak.

Mammuthus meridionalis is de grootste mammoet die ooit in Europa en Azie leefde, met een schouderhoogte van meer dan viermeter. De kiezen verraden wat deze dieren gegeten hebben. Volgens Mol was het een bladeter en leefde hij 3 tot 1 miljoen jaar geleden in heel Europa. “Deze fossiele kies geeft aan dat de omgeving van Siatista rond 1 miljoen jaargeleden een savanneachtig gebied moet zijn geweest. Deze nieuwe aanwinst is belangrijk voor het museum, omdat het mensen enthousiast maakt voor fossielen en aanmoedigt zelf ook hun vondsten te komen tonen. De donatie wordt zeer op prijs gesteld’, aldus Mol.

Tsoukala en Mol zullen in 2013 deelnemen aan het internationale congres Mammoths and their Relatives in Anchorage, Alaska en daar de vondst presenteren aan de wetenschappelijke wereld. Geoloog Evangelos Vlachos en Mammuthus Club International lid Wilrie van Logchem, beide onderdeel uitmakend van het team van Tsoukala, maakten de foto’s en platen van de molaar, die catalogusnummer SIA 150 heeft gekregen en tentoongesteld is met andere resten van de zuidelijke mammoet.

Geef een reactie