Nieuwe oudste prehistorische kunst

42.000 jaar oude schilderingen van zeehonden gevonden in een Spaanse grot.

‘s Werelds oudste kunst wordt door wetenschappers nu toegeschreven aan een grot aan de Spaanse Costa del Sol. Voorheen bevond de oudste kunst zich nog in de Chauvet grot in Zuid-Frankrijk. Deze tekeningen werden gedateerd op 32.000 jaar oud.

Zes schilderingen van zeehonden worden nu gedateerd op 42.000 jaar oud en zouden daarmee de enige vorm van grottenkunst van Neanderthalers zijn. De schilderingen werden gevonden in de Nerja grotten in het zuidwesten van Andalusië, 48 km ten oosten van Malaga.

Professor Jose Luis Sanchidrian, Universiteit van Cordoba, beschreef de vondst als “een wetenschappelijke bom”, omdat alle grottenkunst tot nu toe werd toegeschreven aan de hand van Homo sapiens. Het onderwerp van de schilderingen is niet zo verrassend, omdat van neanderthalers bekend is dat zij zeehondjes aten.

Spaanse wetenschappers zonden organisch materiaal, dat werd gevonden naast de schilderingen, naar Miami waar deze werden gedateerd op 43.500 tot 42.300 jaar oud. Zij hopen de exacte ouderdom te kunnen bepalen aan de hand van resten uit de schilderingen zelf, maar hun onderzoek loopt vast op een financieel tekort. Antonio Garrido, verantwoordelijk voor het behoud van de grotten, zei dat de schilderingen nieuw zicht kunnen geven op onze kijk op neanderthalers, welke vaak worden afgebeeld als aap-achtig.

De Nerja grotten vormen een indrukwekkend stelsel van enorme ondergrondse ruimtes. Zij werden in 1959 ontdekt door vijf jongens op ontdekkingstocht. In de grotten bevindt zich ‘s werelds grootste stalagmiet met een lengte van 32 meter. Neanderthalers leefden in de grotten totdat zij zo’n 30.000 jaar geleden uitstierven, als gevolg van competitie met Homo sapiens of door een klimaatverandering, daarover zijn de meningen verdeeld. Zij lieten vuurstenen werktuigen achter in de grotten. Later is de prehistorische Homo sapiens de grotten gaan gebruiken, waarbij zij schilderingen maakten en werktuigen, aardewerk en botmateriaal achterlieten.

Bron: dailymail

Geef een reactie