Mens evolueert langzamer dan gedacht

Amerikaanse wetenschappers hebben berekend dat de menselijke evolutie waarschijnlijk langzamer gaat dan tot nu toe werd aangenomen.

Als twee mensen een kind verwekken, bevat het DNA van deze baby gemiddeld zestig nieuwe genmutaties. Daarmee muteren menselijke genen veel minder snel dan tot nu toe werd aangenomen. Wetenschappers gingen er vanuit dat mensen bij hun geboorte ongeveer 100 tot 200 mutaties zouden vertonen in hun DNA. “In principe kun je zeggen dat de evolutie van de mens zich voltrekt op een derde van de snelheid die we in gedachten hadden”, verklaart onderzoeker Philip Awadalla tegen persbureau AFP.

De studie werd verricht door wetenschappers van de Universiteit van Montreal en de Universiteit van Boston. De onderzoekers kwamen tot hun conclusies door de genen te analyseren van twee families die bestonden uit twee ouders en een kind. In het DNA van de kinderen zochten ze naar genmutaties die niet voorkwamen bij hun ouders. Mutaties die vermoedelijk tijdens het leven van de kinderen waren opgetreden werden niet meegerekend. De genetische mutaties werden bij de kinderen net zo vaak gevonden in het erfelijk materiaal dat afkomstig was van hun moeder als in de genen die ze hadden geërfd van hun vader, zo meldt nieuwssite Medical Xpress. Ook die vondst is verrassend. Tot nu toe namen wetenschappers aan dat vooral de erfelijke inbreng van de vader tot mutaties zou leiden, omdat erfelijk materiaal bij de productie van sperma vaker wordt gekopieerd dan bij de productie van eicellen

Veel wetenschappers hebben kritiek op de studie, omdat er slechts genmutaties van twee families in kaart zijn gebracht. Toch zijn de resultaten gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Nature Genetics. Als de conclusies uit het onderzoek op grote schaal worden bevestigd, hebben ze namelijk grote consequenties voor bestaande theorieën over evolutie. Mutaties zorgen voor genetische variatie en spelen daarom een belangrijke rol bij de evolutie van levende wezens. Op basis van het gemiddeld aantal genmutaties per generatie wordt bijvoorbeeld berekend hoe lang de aapachtige mensachtigen er over hebben gedaan om te evolueren tot de Homo sapiens. Als de nieuwe onderzoeksresultaten kloppen, zijn de huidige berekeningen waarschijnlijk niet correct.

Bronnen: nu.nl en Nature Genetics

Geef een reactie