Mammoet gevonden in Oekene (België)

In de oude kleigroeve van Oekene vonden archeologen drie beenderen van een wolharige kleinere mammoetsoort. Ze vonden ook ruggenwervels van een klein wild paard en resten van een bizon. Het gaat om een van de oudste archeologische vondsten in de provincie. Binnenkort worden ze tentoongesteld.De Vereniging voor Oudheidkundig Bodemonderzoek in West-Vlaanderen en de Werkgroep Archeologie Roeselare voeren al sinds 2009 opgravingen uit in de voormalige kleigroeven van Oekene, maar maakten pas nu bekend dat daarbij belangrijke vondsten werden gedaan. ‘We vonden resten van drie dierensoorten die aan het eind van het Pleistoceen, ongeveer 10.000 jaar geleden zijn uitgestorven, maar een precieze datering is helaas niet mogelijk gebleken’, zegt Roeselarenaar Jozef Goderis. ‘Het gaat vooreerst om drie beenderen of botten van de mammuthus primigenius, een wolharige kleinere soort mammoet, ongeveer zo groot als de hedendaagse Afrikaanse olifant. Het grootste been dat we in de kleigroeve vonden, weegt 4,6 kilo, de twee langere beenderen 3,2 kilogram.’

Daarnaast doken in de kleigroeve ook twee ruggenwervels van de equus germanicus, een klein wild paard, op, alsook een stuk hoorn en stukken schedel van de bison priscus of de steppe wisent, naast werktuigen. ‘Die zijn afkomstig van nomaden. Wat de vondst nog uitzonderlijker maakt’, getuigt de archeoloog. ‘De vondsten dateren eigenlijk al van 2009′, zegt Goderis. ‘We hebben ze echter stil gehouden om illegale schattenjagers en bottenkijkers af te houden. Wij hebben wel de toelating van de eigenaar van de site en de nodige vergunningen van de overheid.’

In 2007 werden in Rumbeke ook al resten van een wolharige mammoet gevonden. Die resten zijn momenteel nog steeds in een Brussels labo voor onderzoek en restauratie. Eenmaal klaar zullen de mammoetresten tentoongesteld worden in de bedrijfsgebouwen van Depovan, het bedrijf waar de opgravingen plaatsvonden. De resten zullen er deel uitmaken van een mammoetpad dat gevormd werd in de Rumbeekse kleiputten.

In Oekene wordt de laatste hand gelegd aan de opgravingen. ‘Ik heb nog twee plaatsen in het vizier waar volgens mij heel wat te vinden is, maar voorlopig krijgen we geen toestemming om er onderzoek te doen’, aldus Jozef Goderis.

In juni wordt in museum Blomme de expo Watertanden georganiseerd. Een tentoonstelling met archeologische vondsten die volledig in het teken staan van voedsel in het kader van Roeselare aan tafel. ‘Waarschijnlijk worden de vondsten daar al getoond’, zegt Roeselarenaar Jozef Goderis die met de Vereniging voor Oudheidkundig Bodemonderzoek de kleigroeve uitspitte. ‘Sowieso volgt de expo zo snel mogelijk. Als het niet lukt in juni wordt er later een aparte tentoonstelling opgesteld uitsluitend met de Oekense vondsten. ‘Heel belangrijke vondsten. Het gaat om één van de oudste archeologische vondsten in onze provincie,’ aldus Goderis.

Bronnen:
Het Nieuwsblad
Krant van West Vlaanderen

Geef een reactie