De Aapmens van Dubois – de vondst die Darwin gelijk gaf: Nieuwe expositie in Natuurhistorisch Museum Maastricht

Setfoto uit de documentaire – re-enactment van de presentatie van Dubois’ vondsten. Eugène Dubois (links) wordt het vuur aan de schenen gelegd door Prof Marsh (midden) en Prof Virchow (rechts). Foto: Antoine van Kaam © 2009 Mosasaurusfilm
Setfoto uit de documentaire – re-enactment van de presentatie van Dubois’ vondsten. Eugène Dubois (links) wordt het vuur aan de schenen gelegd door Prof Marsh (midden) en Prof Virchow (rechts). Foto: Antoine van Kaam © 2009 Mosasaurusfilm

Vanaf 13 december 2009 is in het Natuurhistorisch Museum Maastricht de expositie te zien over ‘De Aapmens van Dubois’. De Limburger Eugène Dubois was eind 19e eeuw vastbesloten Darwin’s idee “dat mensen en apen een gemeenschappelijke voorouder hadden” te bewijzen. Hij ging in Indonesië op zoek naar fossielen van de voorspelde ‘missing link’ tussen aap en mens… en hij vónd ze!

Dubois’ suggestie dat zijn ‘Aapmens’ daadwerkelijk een schakel tussen aap en mens vertegenwoordigde, kwam hem onmiddellijk op veel kritiek te staan. Pas later werden zijn ideeën, mede dankzij nieuwe vondsten, breed aanvaard.

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht presenteert in een kleine expositie een schets van het leven van Eugène Dubois – misschien wel de beroemdste Limburgse wetenschapper ooit. Voor deze expositie stelde museum Naturalis (Leiden) een belangrijke selectie van de fossielen die Dubois in Indonesië verzamelde welwillend ter beschikking.

Documentaire en biografie

Naar aanleiding van deze tentoonstelling is een documentaire in de maak over het leven van Dubois. Fragmenten van deze film (die pas in 2010 in première gaat) zijn al in de tentoonstelling te zien. De documentaire wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de Provincie Limburg (in het kader van de Culturele Biografie Limburg), en met hulp van Teylers Museum in Haarlem. De productie is in handen van Mosasaurusfilm en KF InHeritage, die eerder al samenwerkten in de succesvolle L1-serie ‘Expeditie Limburg – ontdek het verleden’.

Met de opening van de expositie verschijnt bovendien de nieuwe biografie van Eugène Dubois. De beide schrijvers, gedragsbioloog Paul Albers en paleontoloog John de Vos brengen aan de hand van een selectie uit het -eerst nu ontsloten- foto-archief van Dubois zijn academische carrière en privéleven uitgebreid in beeld. Het VPRO-team dat momenteel in Charles Darwin’s kielzog de reis van de Beagle opnieuw zeilt, zal vanuit Zuid-Amerika het eerste exemplaar van het boek virtueel in ontvangst nemen.

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht is gevestigd aan het De Bosquetplein 7, Maastricht. De expositie is van 13 december 2009 t/m 30 mei 2010 te zien. Openingstijden: ma-vr 10-17u, za-zo 14-17u; feestdagen afwijkende openingstijden of gesloten. Meer informatie: www.nhmmaastricht.nl

Geef een reactie