28 November: gezamenlijke bijeenkomst WPZ en Amathysta

logo-WPZOp 28 november wordt al weer onze vierde bijeenkomst van dit jaar gehouden. Dit keer zijn we te gast in het Natuurmuseum E. Heimans, Thijssestraat 1,1504 LB Zaandam. De dag is samen met vereniging Amathysta georganiseerd.

Programma:

10.00 – 10.30 uur ontvangst

10:30 – 10:45 Mevrouw K. Kees (voorzitter Amathysta): Vereniging Amathysta
Vereniging Amathysta is een vereniging voor amateurgeologen, -paleontologen en -mineralogen uit Purmerend. Er zijn twee werkgroepen binnen de vereniging die zich toeleggen op specifieke onderwerpen: de werkgroep Geologie en de werkgroep Lapidarie (het slijpen van mineralen en edelstenen). Van lezingen, excursies, determineren, de jaarlijke beurs tot het organiseren van activiteiten in samenwerking met natuurmuseum E. Heimans … de vereniging is in beweging!

10:45 – 11:00 Natasja den Ouden (voorzitter WPZ): De WPZ
De Werkgroep Pleistocene Zoogdieren is een vereniging waarin amateur- en beroepspaleontologen samenwerken. De vereniging richt zich op het verzamelen en bestuderen van zoogdierfossielen uit het Pleistoceen. Klinkt leuk toch? Maar wat houdt het nu praktisch in en wat doen we binnen de vereniging?

11:00 – 11:45 John de Vos: Van aapje tot mammoet
Nederland dat in een delta ligt, bestaande uit zand en klei, heeft geen groeves waar je de fossielen in context vindt. Maar toch worden er enorm veel fossielen gevonden. Deze worden: opgezogen in Zuiggaten, o.a. Liessel, Mill/langenboom en langs de grote rivieren; opgevist in Ooster- en Westerschelde en de Noordzee; en opgeraapt op de Maasvlakte (vrij naar Reumer, 2008). Kun je nu ook iets met die fossielen, behalve zoölogische determinaties. Zijn ze in een biostratigrafische (opeenvolging van fauna’s) en chronostratigrafische (opeenvolging in tijd) context te plaatsen. De spreker gaat een poging doen om al die vondsten een plekje in de stratigrafie te geven.

11:45 – 12:30 Dhr. E. Kaspers (Commissaris Amathysta): Geologie van Nederland
De geologie van Nederland behandelt de diepere ondergrond en de jongere geologische gebieden van Nederland, zoals breukstelsels die onder Nederland aanwezig zijn. Hierdoor kunnen we oudere gesteenten aan de oppervlakte vinden, zoals het Carboon en Krijt in Zuid-Limburg, het Trias en Jura bij Winterswijk en het Tertiair op vele andere plaatsen aan de aardoppervlakte of enkele meters eronder. De ijstijden, rivieren en de zee hebben in Nederland vele sporen achtergelaten, zowel door sedimentatie als door erosie. Regelmatig gaan we op excursie naar bijzondere geologische gebieden in Nederland. Tijdens deze lezing worden een aantal van deze bijzondere gebieden besproken.

12:30 – 14:00 Lunch met mogelijkheid tot bezoek van Natuurmuseum E. Heimans

14:00 – 14:30 Dhr. M. Witteveldt (Lid Amathysta): Vulkanen, vuur, grondstoffen en reizen
Vulkanische activiteit heeft grote invloed op het leven op aarde. Het meest in het oog springend zijn natuurlijk de uitbarstingen die met veel geweld gepaard gaan. Vulkanen hebben echter ook gezorgd voor grondstoffen die wij nu gebruiken en ze zijn aanleiding voor menige excursie en geologische reis. In deze lezing wordt ingegaan op vulkanisme, de gevolgen ervan en wat je als amateurgeoloog met vulkanisme kunt.

14:30 – 15:00 Tim Rietbergen: Fossielen prepareren
Hoe prepareer je een fossiel? Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van de eigenschappen van het fossiel en de middelen die je ter beschikking hebt. In dit verhaal gaat Tim Rietbergen in op een aantal methodes zoals die toegepast worden in Naturalis.

15:00 – 15:20 Ivo Verheijen: Op expeditie naar Siberië
Afgelopen zomer nam Ivo Verheijen deel aan een expeditie naar een eiland voor de kust van Siberie. Maar hoe kom je daar? En vooral: hoe kom je weer terug? Ivo vertelt ons alles over de reis en over de spectaculaire vondsten die gedaan zijn.

15:20 – 15:40 Mevr. A. Kreike (Lid Amathysta): Lapidarie
Lapidarie is het bewerken van gesteenten, mineralen en kristallen en dat is wat wij doen binnen de werkgroep Lapidarie. Vlakslijpen, Cabochonslijpen of facetteren, hoe werkt dat eigenlijk? Welke materialen worden daarvoor gebruikt? Wat is fantasieslijpen? Hoe mooi kan het eindresultaat eruit zien?

15:50 – 16:00 Rondvraag