23 november determinatiedag in FutureLand

determinatiedagZondag 23 november staat FutureLand in het teken van fossielen. Neem al je vondsten mee en laat ze beoordelen door onze botten en schelpenexperts! Tijdens de lezingen van o.a. Dick Mol hoor je alles over de laatste belangrijkste vondsten. Ook wordt de bijzondere vondst van een melkslagtand van een babymammoet gepresenteerd!

Lezingen

11:30 uur Dick Mol
De bodem van de Noordzee in het Eurogeulgebied: een ware schatkamer voor fossiele zoogdieren uit het ijstijdvak
Mol vertelt over vele Noordzee-expedities waarbij met echte kotters werd gevist naar overblijfselen van mammoeten en andere ijstijdzoogdieren. Hij laat zien dat de Noordzeebodem voor de kust een ware schatkamer is voor ijstijdpaleontologie. Ook de wetenschappelijke waarde van de vele tienduizenden fossielen die zijn opgevist en de strandvondsten komen aan bod. Ze leggen gegevens bloot over het leven op de koude droge mammoetsteppe, het leefgebied van mammoeten en andere grote grazers uit het ijstijdvak.

12:30 uur Bram Langeveld
Watermollen, muskusossen en andere bijzondere beesten van Maasvlakte 2
De fossielen van het Maasvlaktestrand vormen als het ware klein puzzelstukjes. Door ze te onderzoeken ontstaat een steeds completer beeld van het leven op de Noordzeebodem toen deze bijna 2,5 miljoen jaar lang land was! Watermollen, muskusossen, moerasschildpadden, wilde zwijnen en natuurlijk mammoeten en neushoorns komen voorbij. Ook staat Langeveld kort stil bij de determninatie van fossielen; want hoe herkennen we diersoorten nou eigenlijk aan de fossielen van het Maasvlaktestrand?

14:00 uur Walter Langendoen
Expedities op Maasvlakte 2: Op jacht naar mammoeten en andere ijstijdzoogdieren
Hoe komen er zoveel fossielen op het Maasvlaktestrand, waar komen deze vandaan en hoe herken en vind je ze. Fossielenzoeker Langdoen geeft zijn geheimen prijs.

14:45 uur Anton Janse
Over verdwenen ijszeeën en spookrivieren
Janse vertelt over de 2,5 miljoen jaar waarin Nederland zijn huidige vorm kreeg. Tijdens ijstijden stond de Noordzee droog en wandelde je naar Engeland. In de tussenliggende perioden ontstond een fauna die je nu bij IJsland en New-Foundland aantreft. Rivieren met smeltwater voerden materiaal aan dat we nu op de Maasvlakte aantreffen.

15:30 uur Francien Dieleman
Van muizenkiezen tot reuzenhamsters: Over het dateren van de grote zoogdieren van Maasvlakte 2 met behulp van kleine zoogdieren
Honderduizenden, misschien wel miljoenen muizenkiezen uit lang vervlogen tijden liggen op het Maasvlaktestrand. Vind je geen resten van mammoeten of neushoorns dan kan je altijd nog op zoek gaan naar deze kiesjes. Altijd raak! Maar wat die je met deze onooglijke voorwerpen van slechts een paar millimeter? Voor ‘biostratigrafen’ zijn woelmuiskiesjes van hoge wetenschappelijke waarde. Dankzij de snelle evolutie van de woelmuis, zichtbaar in de bouw van de kiesjes, kun je er uitstekend aardlagen mee dateren. Wat vertellen de kiesjes? Dieleman gaat er miljoenen jaren mee terug in de tijd, en probeert ‘het raadsel van de reuzenhamsters’ ermee op te lossen…

Meer info: FutureLand