18 april: WPZ-bijeenkomst in Het Natuurhistorisch te Rotterdam

logo-WPZOp 18 april zijn we te gast in Het Natuurhistorisch te Rotterdam voor onze eerste bijeenkomst van 2015.

Programma:

11.00 – 11.15 uur ontvangst met koffie en thee (let op: dit is later dan gewoonlijk ivm openingstijden van het museum)

11.15 – 11.20 uur welkom door de voorzitter

11.20 – 12.15 uur ALV

12.15 – 13.00 uur Charlie Schouwenburg – Een verhaal over grottenleeuwen verteld door vele fossielen

Charlie Schouwenburg verzamelt al jaren fossielen. Inmiddels bevat zijn collectie 234 fossielen van grottenleeuwen. Dit heeft geleid tot waardevolle informatie over deze uitgestorven dieren die als publicaties in Cranium zijn verschenen. In zijn lezing zal Charlie ingaan op de resultaten van zijn onderzoek.

13.00 – 14.00 uur Middagpauze, met mogelijkheid tot determineren van meegebrachte fossielen

14.00 – 14.30 uur Wat is er in de pauze gedetermineerd?

De opvallendste ontdekkingen van de lunchpauze zullen kort besproken worden.

14.30 – 15.15 uur David Scager – 65 jaar Kor & Bot; Een Revisie en wetenschappelijke update

65 jaar is men al aan het vissen naar fossiele botten in de Oosterschelde. De collectie in de depots van het Stadhuismuseum Zierikzee en Naturalis (Leiden) groeit gestaag. Nu rest de vraag: wat hebben we eigenlijk in handen. Ter ere van het jubileum is een revisie van de Kor en Bot collectie ondernomen naast een update van de wetenschappelijke achtergrond om er achter te komen wat de Oosterschelde fauna nou eigenlijk is en wat we er met moderne kennis van kunnen leren.

15.15 – 15.25 uur 10 minuten-sessies

In maximaal 10 minuten zullen WPZ-leden iets vertellen over wat hun op pleistoceen gebied bezig houdt. Dit kan gaan over een vondst, collectie, onderzoek, geschreven boek, recensie over boek of tentoonstelling, paleontologische reis enzovoort.

15.25 – 16.10 uur Dick Mol – De wieg van de Mammoeten: op zoek naar de oer-mammoet.

De wieg van de mammoet heeft op het Afrikaanse continent gestaan, in Zuid-Afrika. De eerst mammoet is Mammuthus subplanifrons geweest. Resten van deze mammoet zijn onder andere bekend van de vindplaats Langebaanweg. De ouderdom wordt geschat op 5.2 miljoen jaar. Van deze soort is in 2014 in Etosha, op de oever van de Ekuma rivier in Namibië een gedeeltelijk skelet van deze oer-mammoet opgegraven door Dick Mol en zijn team. In zijn voordracht neemt hij de luisteraar mee op expeditie naar het noorden van Namibië waar hij en zijn team, omringd door big game, de resten van deze mammoet heeft geborgen en voor wetenschappelijk onderzoek heeft veiliggesteld. Het betreft het eerste deelskelet van deze mammoetsoort die voldoende informatie verschaft over de grootte van deze oer-mammoet, de stamvader aller mammoeten.

16.10 uur Mededelingen door de leden en sluiting