Deens onderzoek dateert het einde van de laatste ijstijd

Een Deens ijskern project heeft definitief de discussie over de excate datum voor het eind van de laatste ijstijd beeindigd. De uitgebreide wetenschappelijke studie toont aan dat het precies 11.711 jaar geleden was – en niet slechts ‘ergens’ 11.000 jaar geleden – dat het ijs zich terugtrok, waardoor mensen en dieren weer vrij rond konden trekken.

Volgens het Niels Bohr Instituut (NBI) in Kopenhagen, maakt de precieze datering van het einde van de laatste ijstijd Denemarken de eigenaar van “Greenwich Mean Time” van het eind van de laatste glaciale periode en het begin van het huidge klimaat – de zogenoemde International Standard Reference.

Het duurde enkele duizenden jaren om de aarde op te warmen en de kilometer dikke ijslaag die grote delen van het noordelijk halfrond gedurende de laatste glaciale periode bedekte te smelten. Als gevolg hiervan heeft de overgang van ijstijd naar de huidige periode nooit een eenduidige datering gehad.

Het antwoord is nu echter gevonden in het NordGrip boorproject in Groenland.

“Onze nieuwe, fijn gedetailleerde data verkregen uit het bestuderen van de ijskernen laat zien dat de overgang van ijstijd naar ons huidige warme interglaciale klimaat zo snel ging dat het leek alsof iemand een knop had omgedraaid,” legt ijskernonderzoeker Jørgen Peder Steffensen van het Centrum voor IJs en Klimaat van het NBI van de Universiteit van Kopenhagen uit.

IJskernen worden gevormd door jaarlijkse sneeuwval die tot ijs wordt samengedrukt. De drie kilometer dikke ijskap in Groenland is als een archiefkast voor klimatologische details van vergane geologische perioden.

“Het is de eerste keer dat een ijskern is gebruikt als internationale standaard referentie voor een geologische periode en het is een grote erkenning van onze extreem gedetailleerde wetenschappelijke data”, zegt Jørgen Peder Steffensen.

Bron: politiken.dk

Geef een reactie