Bijeenkomst 17 juni: WPZ University College 2

CONSERVEREN

Zaterdag 17 juni vindt de derde bijeenkomst van dit jaar plaats in Museum Schokland en bij North Sea Fossils (Urk). Deze bijeenkomst is tevens het tweede college van de WPZ University! Het thema van de bijeenkomst is CONSERVEREN en het programma staat hier onder. Aanmelden voor de WPZ University kan niet meer, maar ook zonder aanmelding zijn alle leden van harte welkom!

PROGRAMMA

10.00 Ontvangst (filmzaal, Museum Schokland) met koffie en thee

10.35 Welkom door de voorzitter en introductie op thema ‘Conserveren’

10.40 Henk ter Steege: Gruis

Henk ter Steege kwam in 1998 in aanraking met fossielen op het strand De Kaloot. Daar liggen vaak dikke pakken gruis met kleine fossielen erin; de verleiding om op de knieën te gaan is dan erg groot. Al snel werd het groter aangepakt: emmers gruis gingen mee naar huis, werden gezeefd en nauwkeurig uitgezocht. De vondsten worden netjes gecatalogiseerd, en gedetermineerd door kenners. Henk heeft ook veel ervaring op Maasvlakte 2, de Zandmotor en Cadzand. Dit levert veel boeiende fossieltjes op.

11.00 Natasja den Ouden: Het conserveren van de mammoetslagtanden van Naturalis

Naturalis heeft ongeveer 200 stukken mammoetslagtand. Vorig jaar is vrijwel de gehele slagtandencollectie opnieuw verpakt en waar nodig geconserveerd en gerestaureerd. In de presentatie wordt ingegaan op de manieren van conserveren, keuze voor conserveermiddelen, ARBO-aandachtspunten en het belang van goede registratie van al het conserveerwerk.

Breng zelf ook (wel en niet geconserveerde) collectiestukken met aangekleefd sediment mee zodat de kenners ernaar kunnen kijken in hun DIY Black Box met UV-licht.

11.30 Anthonie Hellemond en Cecilia Cousin: De Mammoet van Dendermonde – Het bewaren van uniek paleontologisch erfgoed

Eind maart 2017 restaureerde de Belgische Vereniging voor Paleontologie in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen de mammoet van Dendermonde (België). Deze vergeten parel stond sinds 1975 op de zolder van het Vleeshuismuseum aan de Grote Markt van Dendermonde en had hevig te leiden onder invloed van pyrietrot en de variatie in temperatuur en luchtvochtigheid. Dankzij een intensieve samenwerking tussen de Belgische overheidsdiensten, lokale stadsbesturen en de Belgische Vereniging voor Paleontologie, werd dit unieke skelet helemaal afgebroken, behandeld en opnieuw opgebouwd. Anthonie Hellemond zal spreken over de geschiedenis van de mammoet, alsook over de moeilijkheden en vondsten die aan het licht kwamen tijdens de loop van dit project. In het tweede deel van de lezing spreekt pyrietexpert Cecilia Cousin in het Engels over het behandelen van pyrietrot en zal zij uitleg geven over de verschillende conserveringstechnieken, inclusief praktische tips.

Breng zelf ook fragiele of beschadigde collectiestukken mee zodat de kenners kunnen kijken en eventueel zelf de eerste zorgen kunnen toedienen aan de collectiestukken.

12.30 Mededelingen door de leden

12.45 Lunch met gelegenheid tot bekijken van het museum

In het museum ontdekt men het geheim van Werelderfgoed Schokland. De vaste tentoonstelling geeft een beeld van de bewogen historie van het eiland én wat vooraf ging (waaronder pleistocene zoogdieren). Let op: Tijdens ons bezoek staat ook de tijdelijke tentoonstelling ‘Oog in Oog’ over het werk van WPZ-lid Remie Bakker. Mis dit niet!

In het museum kan een eenvoudige lunch gebruikt worden, maar ook op Urk zijn tal van etablissementen.

14.30 North Sea Fossils op Urk
De reis van Schokland naar Urk bedraagt ongeveer 20 minuten met de auto

Bij NorthSeaFossils kan men de collectie en voorraad bezichtigen en kan er onderling gediscussieerd worden over conserverings-methoden. Deelnemers aan WPZ University ontvangen met dank aan Lodewijk Reehorst een proefpakketje paraloid B72. Dit pakket bevat 5 gram paraloid, een pipetje, een plastic potje met een kwastje in de dop en een infoblad.

16.00 Afsluiting en einde