13 april, auditorium van Naturalis: Themadag ‘Wat kunnen Naturalis en amateurs voor elkaar betekeken’

logowpzHet bestuur van de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren, het bestuur van de Werkgroep voor Tertiaire en Kwartaire Geologie en de directie van Naturalis Biodiversity Center nodigen u uit voor het bijwonen van een lezingendag rond het thema ‘Wat kunnen Naturalis en amateurs voor elkaar betekenen?’

 Programma

 10:00-10:25 Inloop in het Auditorium. Koffie of thee kan in het museumrestaurant worden verkregen

 10:25-10:30 Welkom door Natasja den Ouden

 10:30-11:00 Caroline Pepermans – Aan het werk met de Naturalis collectie

Hoe is de Naturalis-collectie ontstaan? Van en voor wie is de collectie? Hoe beheren we en gebruiken we de collectie?

 11:00-11:45 Ronald Pouwer – Naturalis en mijn collectie

‘Wat gebeurt er met mijn collectie als ik er niet meer ben?’ Dit is een vraag waar menig verzamelaar mee rondloopt. Schenken aan een museum is een optie. Aan Naturalis bijvoorbeeld. Maar hoe gaat dat eigenlijk in z’n werk en wat voor eisen stelt het museum aan een collectie wil het tot acceptatie overgaan?

 11:45-13:30 pauze

 13:30-14:00 Frank Wesselingh of Lars van den Hoek Ostende- Professionele liefhebbers in taxonomisch onderzoek In Nederland zijn we gezegend met tal van liefhebbers die onderzoek doen op een professioneel niveau. Sommigen van jullie hebben zich zelfs weten te ontwikkelen tot wereldautoriteit op een bepaald vakgebied. In deze bijdrage worden voorbeelden getoond hoe liefhebbers putten uit de Naturalis-collecties (en daar aan bijdragen), hoe we samenwerken en wat de moeilijkheden zijn die we tegenkomen.

 14:00-14:30 Berry van der Hoorn – Kennis verbinden en verspreiden

Zowel op Naturalis als binnen de WPZ en WTKG is een brede kennis aanwezig van geologie en paleontologie. Naturalis wil samenwerken om deze kennis te bundelen en toegankelijk te maken voor wetenschap, liefhebbers en onderwijs. Met de kennis willen we ook de passie voor geologie stimuleren. We zullen diverse media en platforms inzetten: boeken, websites, determinatiesleutels, tentoonstellingen en evenementen.

 14:30-15:00 Natasja den Ouden – Digitaliseren in LiveScience: ter leering ende vermaeck

De collectie van Naturalis Biodiversity Center bestaat uit 37 miljoen objecten. Daarmee staan we in de top 5 van natuurhistorische collecties in de wereld. Maar hoe weten we nu precies wat we allemaal hebben en in welke kast, doos of lade ligt het? Daarvoor moeten we digitaliseren. In grote projecten worden collecties in een centrale database ingevoerd. Vanaf 1 april zijn de Geologie/Paleontologiecollecties aan de beurt. En het leuke is: we doen het met publiek erbij in de zaal LiveScience.

 15:00-16:00         Napraten onder het genot van een drankje, aangeboden door Naturalis

Geef een reactie